Afstudeerboom

De afstudeerboom

Het begin van een robuust Avansbos

Symbool voor groei

De Afstudeerboom symboliseert de groei die studenten doormaken bij Avans en die na hun studie natuurlijk ook doorgaat. Dit is zelfs zonder context al een sympathiek cadeau voor afstudeerders. De studenten hebben de verschillende onderdelen van hun idee het afgelopen jaar grondig onderzocht. Plannen gemaakt en plannen aangepast. Je stimuleert mensen en organisaties het meest tot duurzaamheid met sympathieke initiatieven die een win-winsituatie creëren was het uitgangspunt. De opleidingen moesten er geen extra kosten of werk aan hebben, liefst minder.

Alumni-boomplantevent

Door de afstudeerders uit te nodigen om tijdens het alumni-boomplantevent in november zelf hun boom te planten en deze vervolgens te taggen ontstond nog een extra element: verbinding met alumni. Onder het genot van een hapje en muziek is er alle gelegenheid om weer even bij te praten met elkaar. Door de boom bij het planten ook te taggen, krijgt de oud-student de gps-coördinaten waarmee de progressie van de geplante boom door de jaren heen gevolgd kan worden in de web app van Life Terra.

Duurzame impact

“We zijn heel blij met de vele positieve reacties die we krijgen vanuit onze hogeschool”, aldus Nick en Lisa. “Verbinding en duurzaamheid staan hier echt hoog in het vaandel.” Samen met studenten van de opleiding Milieukunde hebben we heel goed gekeken aan welke voorwaarden er voldaan moet worden om echt een positieve impact te maken op het klimaat. Denk aan de omvang van het bos, dat in het contract vastligt dat de bomen minstens 40 jaar moeten blijven staan. En dat Life Terra en het Van Gogh Nationaal Park er voor zorgen dat de geplante bomen en struiken worden aangepast aan wat de omgeving nodig heeft ter bevordering van de biodiversiteit. Op deze manier dragen de bomen in het Avansbos bij aan het op den duur CO2-neutraal maken van het Avansonderwijs, zorgen ze voor verkoeling van onze aarde en heeft het Avansbos een positief effect op de biodiversiteit.” Lees hier meer over de ontwikkelingsfasen van een boom en welke impact deze heeft.

Eigen initiatief studenten

Scheidend voorzitter van Avans en officieel beschermheer van het Avansbos Paul Rüpp: “Dit sympathieke Afstudeerboominitiatief is nog maar het begin van de initiatieven die we komende tijd willen ontwikkelen om samen een robuust Avansbos te creëren en aan meer biodiversiteit te werken. Het past bij onze duurzaamheidsambities en het nemen van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Fantastisch dat dit ook uit onze studenten zelf komt.” Ben jij Avansstudent en heb jij ook dromen over verduurzamen bij Avans en in de wereld? Overweeg dan komend schooljaar eens zelf aan de slag te gaan binnen GreenOffice.

CO2 onderzoek

door: Team Natuur

Lees hier meer over de CO2-impact van het Avansbos